Pressmeddelande

 

14 sept – 3 nov
Håkan Berg
Heidi Bjørgan

 

Håkan Berg

Bild är språk, enligt Håkan Berg. Dess minsta beståndsdelar kan tas isär och sättas ihop. En form, en färg, en textur ställs intill en annan – och något aldrig tidigare uttalat blir sagt.
-”Jag vet inte alltid vad jag vill säga förrän jag formulerar det. Jag har ingen agenda. Jag försöker stå ut med att inte veta hur det ska gå.
Allt vi tänker, känner, alla våra sinnesförnimmelser, varje idé, alla ting förhåller sig till och interagerar med varandra. Varje yta står i relation till andra ytor, varje rum talar med andra rum. Det vi är, är otänkbart utan dessa rörelser. Bilden vet ibland mer än jag. Det är oroande och samtidigt hoppingivande.”

Håkan Berg (f. 1958) är målare och grafiker. Han är bosatt i Maglehem och medlem i ÖSKG. Berg är utbildad vid grafikskolan Forum i Malmö och har tidigare b la ställt ut på Tomelilla konsthall, Karlshamns konsthall och på Bergdala Konstgalleri.

 

Heidi Bjørgan

I Bjørgans keramiska verk öppnar mustiga färger och svällande former för en sensualitet som ger tydliga hänvisningar till kroppen och till det sinnliga. De unika verken är omarbetningar och deformeringar av perfekt drejade cylinderformer och gipsformar av konsoller med ursprung i Nidarosdomen i Trondheim. Genom en experimentell metod som bryter mot etablerade normer och regler tas formernas ursprungliga syfte bort och nya tekniker och effekter möjliggörs.

Arbetena är inspirerade av Zwinger Palace i Dresden, som byggdes 1709 med stora mängder importerat orientaliskt porslin som en del av inredningen. Bjørgans projekt är en undersökning av värdet i det ofullkomliga. Arbetet tar bort skillnaden mellan objektet och konsolen som bär objektet. Det perfekta och enhetliga ersätts av enskilda skulpturala föremål där fel och deformationer bidrar till det säregna uttrycket.

Bjørgan är inspirerad av den amerikanska keramikern George Ohrs (1857-1918) expressiva konst och arbetssätt. Ohrs verk såg ofta ut som om de hade smält i ugnen - krukorna buktade och skrynklade sig, och användningen av metalliska och lysande glasyrer var framträdande i hans produktion. Precis som Ohr utmanar Bjørgan föreställningarna kring vad en keramiker kan vara genom att "radera" spåren efter alla upplärda färdigheter. Genom en omfattande verksamhet har Bjørgan bidragit till en förnyelse av konsthantverksdiskursen i Norge, både genom sitt arbete som konstnär och genom sin verksamhet som kurator.

Heidi Bjørgan (f. 1970) är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen och på Konstfack i Stockholm. Hon har bland annat ställt ut på Nordenfjällske Kunstindustrimuseum, Gallery Format och Kabuso. Hon har också deltagit i ett antal grupputställningar och mässor internationellt.  Bjørgans verk finns representerade hos internationella privata och offentliga samlingar som inkluderar Victoria & Albert Museum i London och Nationalmuseet för konst i Oslo.

 

 


För mer information kontakta:
Susanne Lindblad
Verksamhetsledare Tjörnedala konsthall
Telefon: 076-846 65 18

 

 


 

 

 

 

 

 

Kort & Gott 

 

Årets sista konstklubb onsdag 11 december! Välkommen att julpyssla kl 15. 20 kr


 

Utställning Forma Framtiden Resultatet från Bästa biennalen 2019 visas på konsthallen fram till 15 december.


 

Följ oss på sociala medier: Tjornedalakonsthall samt Ungkonsttjornedala


 

Är du 15-30 år? Då är Ung Kraft, projekt Koja nåt för dig! Se mer info under fliken Ung KraftMissade du årets seminarium?
Här hittar du en sammanfattning av Carolina Söderholm, konstkritiker och frilansjournalist >>ÖSKG har 125 medlemmar 
– här finner du alla konst-
närer i bokstavsordning >>


 

HUVUDSPONSOR

Spb-syd-Svart-gul-platta

 

SPONSORER

ÅBERGS TRÄDGÅRD & CAFE

KiviksMusteri webb

Vill du synas här? Kontakta konsthallens kansli: info@oskg.nu

MED STÖD FRÅN

rs webb