Mästaren bakom Karl XII:s likfärd – Gustaf Cederström

Karl XII:s likfärd

Karl XII:s likfärd.

Barndom i adelns skuggaBarndom i adelns skugga

Gustaf Olof Cederström föddes den 12 april 1845 i Stockholm, rakt in i ett liv omgivet av privilegier, tradition och kulturarv. Hans far var löjtnanten och friherren Carl Emanuel Cederström och hans mor friherrinnan Carolina Fredrika Teresia af Ugglas – två släkter djupt förankrade i svensk historia. Släkten Cederström hade adlats redan 1731 och hade under generationer odlat såväl militärt som kulturellt kapital.

Barndomen tillbringades bland annat på fädernegodset Krusenberg i Uppland, men också i det av Nicodemus Tessin d.y. ritade huset vid Skeppsbron i Stockholm. Här bodde Cederströms morfar, en prominent medlem av den så kallade Skeppsbroadeln. Redan tidigt omgärdades Gustaf av en miljö där Sveriges historia inte bara var något han lärde sig – den var något han levde i.

Vägen från fältet till staffliet

Militären blev det första karriärvalet, kanske mer av tradition än övertygelse. Efter studentexamen i Uppsala blev han furir vid Värmlands fältjägare, lockad av de ståtliga uniformerna och det friska livet på Trossnäs fält. Men den konstnärliga ådran, som han ärvt från mödernet, visade sig snart starkare.

Redan under sina vintrar i Stockholm började han teckna för konstnärer som M.E. Winge och J.A. Malmström. Det blev startskottet för en längre konstutbildning som förde honom till Düsseldorf där han studerade för den svenske konstnären Ferdinand Fagerlin, och senare till Paris där han togs under vingarna av Léon Bonnat, en av tidens mest erkända målare. Denna blandning av nordisk och fransk skolning gav honom en teknisk bredd som få andra hade i Sverige vid denna tid.

När han 1870 lämnade militärlivet bakom sig var det med en tydlig målbild: att bli historiemålare.

Det stora genombrottet med Karl XII:s likfärd

År 1878 exploderade Cederströms konstnärsbana med Karl XII:s likfärd, en målning som skulle komma att definiera hans karriär – och Sveriges kollektiva bildminne. Verket föreställer den döde kungen buren av sina soldater genom ett kargt och snötäckt landskap. Det är inte en historiskt exakt återgivning, men en känslomässig gestaltning av nationell sorg och hjältemod.

Skapandet av ett nationalepos

Det som gör tavlan så gripande är just balansen mellan romantik och realism. Första versionen målade han i Paris, med lokala modeller – till och med han själv agerade karolin i främsta led. Trots sin skildring av en svensk ikon var tavlan ett internationellt genombrott: den vann medalj på världsutställningen i Paris och köptes av den ryske storfursten Konstantin.

Men det var inte nog. Cederström målade en ny version hemma i Sverige, nu med svenska modeller – ljusare hår, starkare nationell känsla. Resultatet? Ett verk som lika mycket är konst som det är ett historiskt manifest.

Karolinernas målare – en egen genre

Gustaf Cederström kom att förknippas nästan uteslutande med karolinska motiv. Men det vore orättvist att se honom som ensidigt nostalgisk. Snarare byggde han ett visuellt språk kring karolinernas öde och betydelse. Hans tavlor berättade historier där varje detalj – från uniformens knapp till himlens moln – bar på symbolik.

Här är några av hans mest kända historiska verk:

  • Karl XII och Mazeppa – visade två av stormaktstidens förlorare i eftertanke
  • Magnus Stenbock i Malmö – monumentalmålning till stadens rådhus
  • Regementets kalk – fältprästen utdelar nattvard före slaget
  • Den 30 november 1718 – konungen går mot sin död vid Fredrikshald
  • Narva – den svenska arméns triumf mot Ryssland 1700

Tillsammans bygger dessa målningar ett panorama av Sveriges stormaktstid, målat med respekt, patos och kärv skönhet.

Karolinernas målare – en egen genre

En banbrytande roll i svenskt konstliv

Cederström var inte bara målare – han var även en viktig kugge i konstvärldens maskineri. År 1878 blev han ledamot av Konstakademien och 1887 professor i figurteckning. Senare utsågs han till direktör för Konsthögskolan i Stockholm, där han blev en betydande kraft för att forma nästa generations svenska konstnärer.

Som kommissarie och konstnärspolitiker

Han fick uppdrag att representera Sverige vid konstutställningar i Paris, Berlin, München och Köpenhamn. Han deltog i kommittéer, jurygrupper och var till och med ledamot av den grupp som skulle ta fram ett Sveamonument – ett tecken på den tilltro staten hade till hans historiska blick.

Hans ledarskap präglades av tydlighet och traditionell syn på konst som folkbildning. I en tid då modernismen började ta form stod Cederström fast vid idealet om konstnärens ansvar att spegla nationens själ.

Familjen och de nära motiven

Trots hans upptagenhet med kungar, soldater och stora berättelser, fanns också ett annat Gustaf Cederström – den private familjemannen. Hans tavlor av hustrun Amalia och dottern Carola är fyllda av värme, intimitet och närvaro.

Porträtt som Min hustru vid stranden, Min hustru i ateljétrappan och I tankar (dottern i rokokosoffa) ger en annan bild av konstnären. Här är han inte historiens återberättare utan livets iakttagare. Det är just i kontrasterna mellan dessa världar – historiens storhet och hemmets stillhet – som hans konst får sin mänskliga tyngd.

Familjen och de nära motiven

Ett rastlöst och passionerat konstnärsliv

Cederström målade under mer än ett halvt sekel, och det var en skaparglädje som aldrig sinade. Han reste ofta till Paris och Italien, och även på äldre dagar förblev han aktiv – både som konstnär och som skribent. I sina memoarer delar han med sig av barndomsminnen, resor, konstnärsliv och militära erfarenheter.

I sina texter, som Minnen och Nya funderingar, visar han sig som en varm men rak person – en kombination av upplysande skribent och riddersman. Han såg konsten som ett verktyg för bildning, inte som självuttryck i modern bemärkelse.

En konstnär i en förändrad värld

Gustaf Cederström dog den 20 augusti 1933, i en tid då den värld han skildrat för länge sedan upphört att existera. Men hans verk lever vidare, inte som dokument utan som emotionella tolkningar av nationens själ. Han är kanske den siste store svenska historiemålaren – en konstnär som med mod och allvar ville fånga det förflutna i färg.

Och det är just genom detta, sin okuvliga vilja att berätta och gestalta, som Gustaf Cederström för alltid etsat in sitt namn i svensk konsthistoria.