Barndom och vägen till konsten
Helene Billgren föddes 1952 i Norrköping men växte upp i Mölndal, där hennes intresse för det kreativa livet tog form. Det var dock först i vuxen ålder som hon formellt utbildade sig till konstnär. Hon började på Valands konsthögskola i Göteborg 1982, där hon studerade under fem år. Redan under utbildningstiden debuterade hon med en separatutställning på Galleri Rotor 1985.
Konstvärlden fick snabbt upp ögonen för hennes unika sätt att gestalta kvinnlighet, vardagsliv och det ofta förbisedda. Hennes verk kännetecknas av en intuitiv nyfikenhet på det som redan finns runt omkring oss – saker vi tar för givet men som i Helenes händer förvandlas till poetiska uttryck.
Helene Billgrens konstnärliga genombrott
Genombrottet kom i slutet av 1980-talet när hennes kol- och blyertsteckningar började ställas ut i Stockholm, Göteborg och Malmö. Motiven föreställde ofta flickor i olika roller – sjuksköterskor, hästflickor, och tonårstjejer som trevande prövade sin plats i världen. Det var både lekfullt och djupt allvarligt. Hennes figurer balanserade mellan dröm och verklighet, alltid med en underton av introspektion och skarp samhällsiakttagelse.
När hon senare slog igenom som målare 2009 visade hon en ny sida – färgstarka, drömska landskap där flickgestalterna fortfarande fanns kvar men nu i mer episka, nästan sagolika scener. De målningarna visades på Angelika Knäpper Gallery och innebar ett nytt kapitel i hennes konstnärskap. Här integrerade hon även texter från sina egna drömmar, vilket gav ytterligare djup och personlig karaktär.
Vardagliga material och återbruk som konstform
Ett av Billgrens signum är hennes sätt att arbeta med återvunnet material. Kläder, gamla textilier, mönster, pynt och ting från hemmet får nytt liv i hennes konst. Hon klipper, broderar, målar, skriver och sätter ihop allt till något som både känns välbekant och helt nytt. Det är ett visuellt samtal mellan det privata och det offentliga, mellan dåtid och nutid.
Det här arbetssättet förstärks av att hon ofta samlar på symboler – särskilt sådana som hör till högtider, som julens prydnader. Hon undersöker vad dessa symboler egentligen betyder och hur vi använder dem, för att sedan ge dem en ny form, funktion och betydelse.
Typiska element i Helene Billgrens konst:
- Återbruk av kläder, mönster och vardagsföremål
- Flickgestalter i olika roller och miljöer
- Lek med perspektiv och proportioner
- Drömlika landskap och poetiska texter
- Humor och allvar i en och samma bild
Helene Billgren på Färgfabriken och Liljevalchs
Hösten 2019 presenterade Liljevalchs en stor retrospektiv utställning med titeln ”Faran är över”. Den gav en bred översikt över Billgrens långa och mångfacetterade konstnärskap. Hon beskrevs som en av Sveriges mest kreativa och obändiga konstnärer – en konstnär som aldrig upphört att utforska och förnya sig själv.
Bara ett år senare, 2020, blev hennes konst utgångspunkt för dansföreställningen Promise Land, som hade premiär på Dansens Hus i Stockholm. Koreografen Örjan Andersson förvandlade Helene Billgrens konstnärliga universum till rörelse, musik och scenografi – ett bevis på hur hennes verk överskrider traditionella gränser.
Den mest omfattande presentationen kom dock när hon ställde ut på Färgfabriken i Stockholm. Med över 300 verk – varav 200 helt nya – fyllde hon hela den stora utställningssalen och tre projektrum. Här visades både teckningar och objekt, och utställningen blev ett slags inre dagbok över konstnärens egen utveckling. I mitten av rummet byggdes ett märkligt hus där besökare kunde kliva in och bli en del av konstverket själva.
Internmeddelanden från Helene Billgren
Till Färgfabrikens utställning producerades även en katalog i samarbete med Hans Kvam och Henrik der Minassian – en katalog som i sig betraktas som ett konstverk. Helene Billgren döpte den till Internmeddelanden, en passande titel eftersom hennes konst ofta fungerar som små meddelanden till världen.
De säger inte alltid vad vi tror. Perspektiven förskjuts, både bildligt och bokstavligt. Inspirationen kommer från lika delar serietidningar, klassisk konst och popkultur. Det är denna blandning som ger hennes verk en så stark och originell röst. Det finns alltid en känsla av att du som betraktare är inbjuden – men bara om du är redo att se med nya ögon.
Helene Billgren privat – relationer och familj
Helene Billgren var under många år gift med konstnären Ernst Billgren. De träffades i början av 1980-talet och gifte sig 1983. Tillsammans har de tre barn, varav ett är den välkända tv-profilen och vintageexperten Elsa Billgren. Helene har även varit moster till musikern Gabriel Åberg.
Även om Helene Billgren inte aktivt använder sitt privatliv som tema i sin konst, är det tydligt att frågor om kvinnans roll, hemmet och vardagen har personlig betydelse. Hennes verk berättar om inre liv, om relationer, om mödrar och döttrar – utan att bli självbiografiska.
Konsten finns överallt – och det gör också Helene Billgren
Helene Billgrens konst finns i dag representerad i flera av Sveriges främsta samlingar: Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Konstmuseum och Statens konstråd, för att nämna några. Hon har också gjort offentliga utsmyckningar och hennes verk finns i många privata hem.
Men kanske viktigast av allt: hon har visat att det inte krävs spektakulära material eller stora gester för att göra stor konst. Genom att återvinna det vi slängt, lyfta det vi glömt och tolka det vi trott oss förstå, har Helene Billgren skapat ett konstnärskap som utmanar – men alltid med ett leende. Och det är just därför Helene Billgren är en av de mest älskade konstnärerna i Sverige.